Pentru multă vreme, nașterile au fost foarte complicate pentru mame. Sunt dificile și în prezent, dar în trecutul nu foarte îndepărtat, acestea erau groaznice.
Înainte de existența analgezicelor potrivite și a substanțelor antiseptice, infecțiile și durerile puternice erau omniprezente (acestea fiind parte din scenariul cel mai fericit).
Așa că, atunci când medicii din Germania au început să promită că pacientele lor ar putea nu doar să nu mai simtă dureri, ci și să uite că au trecut prin astfel de experiențe, este ușor să intuim că ei au fost crezuți.
Se întâmpla în anul 1906, atunci când cei doi obstetricieni Bernhardt Kronig și Karl Gauss au venit cu ideea de a administra morfina și scopolamina pacientelor care urmau să nască. Morfina putea ameliora durerile, în vreme ce scopolamina (componentă toxică, întâlnită în frunzele și în semințele unor plante) ar fi cauzat amnezie, euforie și somnolență. Intenția celor doi medici era aceea de a oferi pacientelor aceste substanțe, astfel încât ele nici să nu simtă durere, nici să-și mai amintească de experiența prin care au trecut.
După ce au fost mulțumiți de testele care arătau că substanțele vin cu mai puține complicații decât nașterea însăși, Kronig și Gauss au început să administreze tratamentul femeilor din clinica din Baden (Germania), potrivit IFLScience.
În decurs de un an, Gauss a administrat terapia tuturor gravidelor pe care le îngrijea. Vorba a circulat, astfel se face că femeile veneau inclusiv din America pentru a naște într-o stare de „somn crepuscular” (Twilight Sleep – în engleză). Mii se mame au fost mulțumite și au declarat că au născut fără dureri. Multe dintre ele nu s-au mai temut să rămână din nou însărcinate, știind că experiența va fi una nedureroasă.
Atunci când pacientele începeau să simtă durerile facerii, Gauss le administra o doză de morfină, apoi scopolamina. Morfina își pierdea efectul, dar nu mai era administrată, ci era administrată doar scopolamina – femeile erau legate de pat pentru a nu se răni în timp ce se zvârcoleau din cauza durerilor. Țipetele erau, de asemenea, un indiciu că procedura nu era fără dureri, așa cum femeile își aminteau.
„Mama putea părea conștientă în timpul nașterii și putea da semnele unei aparente suferințe. Însă atunci când era adus copilul de către asistentă și așezat în brațele mamei, pacienta nu recunoștea copilul ca fiind al ei și nici nu își amintea că a născut”, scria dr. Henry Smith în 1914.
Cererea pentru „Twilight Sleep” a scăzut în 1915, atunci când Francis Carmody, una dintre cele care au participat la popularizarea metodei, a murit pe masa de naștere. Decesul a survenit în urma unei hemoragii care nu avea legătură cu cele două substanțe, dar cazul tot a făcut ca practica să nu mai fie atât de solicitată.
Metoda a fost practicată, însă, până în anii 1960, când presa a dezvăluit condițiile din saloane și modul în care femeile sufereau în timp ce erau drogate.
5 metode învechite de prevenire a sarcinii arată cât de mult a progresat contracepția
Istoria jucăriilor sexuale: de la grecii antici la vibratoarele cu bluetooth
Toate contraceptivele hormonale „au un risc ușor crescut de cancer mamar”
Pastila contraceptivă pentru bărbați a avut o eficiență de 99% la șoareci, fără efecte adverse